Ulike typer smålån på dagen i Norge

I prinsipp er et smålån det samme som et forbrukslån, men som navnet indikerer er det snakk om lavere lånebeløp. Hvor grensen går mellom smålån og vanlig forbrukslån kan variere, men ofte regner man beløp inntil 50 000 kroner som smålån. Smålån utgjør flere betalingsløsninger, mange av disse kan man benytte seg av som kunde hos Expressbank.

Forbrukslån på større summer enn 50 000 kroner utgjør fremdeles størsteparten av lån det søkes om, men smålån har økt i popularitet de senere år likevel. Hos enkelte banker kan man låne så lite som 1 000 kroner, selv om minimumsbeløp hos de fleste pleier å være noe høyere. Lave beløp betyr dog ofte høy rente og kort nedbetalingstid.

Forskjellige typer

Mange betalingsløsninger kan klassifiseres som smålån. Når man i dag handler på nettet, kan man ofte velge mellom å betale med faktura, kort eller avbetaling. Velger man faktura eller avbetaling, tar man i praksis opp et smålån. Dersom faktura ikke betales innen tidsfristen, vil man få forsinkelsesrenter. Med avbetaling medfølger renter, som kan være høye.

De aller fleste smålån er lån uten sikkerhet. Dette gir låner noen fordeler, som at ikke trenger egenkapital eller la banken ta pant i ens eiendeler. Dermed blir søkekriterier mer overkommelig for mange, men dette er et tveegget sverd. Usikrede kan bety en ganske høy rente, noe man som låner alltid må være oppmerksom på.

Refinansiering av smålån

Dersom man har mange smålån, eller har handlet på nett ved hjelp av delbetaling eller avbetaling, kan det være en idé å refinansiere gjelden. Med gjeld hos mange kreditorer vil man måtte betale gebyrer og renter til hvert av selskapene. I lengden kan dette utgjøre store summer, med mindre man i stedet refinansierer smålånene.

Når man refinansierer tar man opp ett større lån på størrelse med gjelden man hadde fra før, og bruker dette lånet på å tilbakebetale alle smålån. Da ender man opp med ett lån å forholde seg til, og får færre gebyrer samt lavere renter å forholde seg til. Dette gir en økt følelse av kontroll.

Smålån på dagen

I mange tilfeller er det mulig å få smålån på dagen. Plutselig oppstår det et behov for ekstra midler, kanskje grunnet en økonomisk utfordring eller at man vil gjøre et viktig innkjøp. Man skal imidlertid være forsiktig med å ta avgjørelser på impuls. Samtidig er det greit å vite hvordan man søker, slik at man er forberedt.

Ofte trenger man kun fylle ut et søknadsskjema med essensielle opplysninger, før man så sender inn. Det går raskt å få svar, men det gjelder å vite at man kan håndtere et lån før man takker ja. Ofte kan man signere via BankID. Slik får man en rask og sikker verifisering, og i mange tilfeller kan penger utbetales samme dag.

Kort nedbetaling

Det er vanlig når man søker om smålån at man får kort tid på å nedbetale lånet. Her kan det være snakk om helt ned til 30 dager. Samtidig er det ofte mulig å få tilpasset nedbetalingen etter eget behov og ønske. Også her er det viktig å selv ta en grundig vurdering på hva som er gunstig.

Fordi de fleste smålån er usikrede, betyr det en viss risiko for långiver. Jo høyere risiko man som søker utgjør for banken, desto høyere effektiv rente kan man regne med å bli tilbudt. Man må derfor så godt som mulig kjenne til sin egen evne til nedbetaling før man bestemmer seg for å ta opp smålån.

Smålån oppsummert

  • Smålån kan fås uten kredittsjekk
  • Pengene kan brukes på hva som helst

Et smålån er det samme som et forbrukslån, bare at det er snakk om lavere beløp. Disse kan man i visse tilfeller få på dagen. Hos mange banker får man svar automatisk når man søker om smålån, uten at det er noen kredittsjekk involvert. Derfor er det viktig at man kjenner sin egen tilbakebetalingsevne.